USA Presidentinvaalit ja vedonlyönti

Yhdysvaltojen presidentinvaalit kiinnostavat Yhdysvalloissa asuvien lisäksi myös lähes koko muuta maailmaa. Sen sijaan, että seuraat lukuisia vaalikyselyitä ja tulkitsisit kymmenien tiedotusvälineiden mielipiteitä, miksi et löisi itse vetoa USA Presidentin vaaleista?

11. heinäkuuta 2019, presidentti Donald Trump oli vedonlyöjien suosikkivoittaja, kun taas demokraattinen senaattori Kamala Harris nautti toiseksi parhaista kertoimista. Harrisin vahva esiintyminen ensimmäisessä demokraattisessa keskustelussa veti varapresidentti Joe Bidenin kertoimet voittaa vuoden 2020 vaalit tasolle 6:1.

Kuten tiedämme, vuoden 2020 vaalikertoimet kestivät järkkymisen kuukausi toisensa jälkeen jälkeen. Senaattori Elizabeth Warren, pormestari Pete Buttigieg ja senaattori Bernie Sanders olivat kaikki jossain vaiheessa suosikkeja demokraattien presidenttiehdokkaiksi. Lopulta kaikki joutuivat väistymään demokraattien presidenttisuosikki Joe Bidenin tieltä.

Samalla kun demokraattisilla kentillä kilpailtiin asemista, presidentti Trump pysyi suosikkina vuoden 2020 vaalien voittajaksi kertoimilla, jotka nousivat lähelle -200 pian sen jälkeen, kun hänen oikeudenkäyntinsä päättyi.

Mutta se oli silloin. Kun siirryimme kevätkauteen ja maailmalla alkoi myllertämään koronaviruspandemia, Trump ja Joe Biden nousivat suosikeiksi marraskuussa 2020 pidettävien vaalien voittajiksi.

Miksi vedonlyöntikertoimet ovat tärkeitä Yhdysvaltain vaalien yhteydessä

Jos Yhdysvaltojen äänestäjät oppivat yhden asian vuoden 2016 vaaleista, se oli se, että presidentinvaalien ääntenlaskussa voi tapahtua mitä vain.

Tiedotusvälineiden jakamat mittavat kyselytiedot lähestulkoon takasivat, että Hillary Clinton voittaisi presidentin vaalit, mutta näin ei käynyt. Donald Trump yllätti historian suurimmalla poliittisella järkytyksellä, ja jos olit yksi niistä harvoista, jotka näkivät tämän mahdollisuuden marraskuun 2016 vaaleja edeltävinä päivinä, olisit voinut kääriä huomattavat voitot omaan pussiisi.

Trumpin kertoimet voittaa vuoden 2016 vaalit olivat lähellä 5:1 vain päivää ennen vaaleja. Vedonlyönti politiikasta on paljon viihdyttävämpää ja myös taloudellisesti fiksumpaa, kuin kiistelty tuntemattomien ihmisten kanssa sosiaalisessa mediassa.

Mitä numerot tarkoittavat?

Uusille pelaajille vedonlyöntisivustoilla näkyvät numerot voivat olla hieman hämmentäviä. Esimerkiksi Joe Bidenin -110 tarkoittaa sitä, että Joe Bidenin todennäköisyys voittaa 2020-vaalit on 52,38 prosenttia ja presidentti Trumpin ”EVEN” kerroin tarkoittaa 50 prosenttia. Trumpilla oli -180 kerroin, eli 64,29 % todennäköisyys voittaa vaalit helmikuun viimeisellä viikolla.

Nämä vaihtelevat kertoimet ovat asettaneet sekä online-vedonlyöntisivustot, kuten Bovada ja BetOnline, että vedonlyöjät. On selvää, että Trumpin vähättelevät julkiset kommentit koronaviruksesta aiheuttivat vedonlyöjien asettavan panoksensa Bideniin. Kun entiseen varapuheenjohtajaan alettiin panostamaan suurin joukoin, vedonlyöntipalvelut mukauttivat Trumpin kertoimia vastaavasti. 

Kuinka panostaa presidentinvaaleihin

Jos uskot, että presidentti Trump, Joe Biden tai jokin muu ehdokas voittaa seuraavat presidentin vaalit, on vedon lyöminen vaaleista yksi mahtava tapa esitellä poliittista asiantuntemustasi.

Esimerkki poliittisesta vedonlyönnistä on yhtä yksinkertainen kuin ”Kuka voittaa vuoden 2020 vaalit: Donald Trump vai Joe Biden?” Muita esimerkkejä ovat ”Kuka Biden valitsee varapuheenjohtajaehdokkaikseen?” ja ”Mikä puolue voittaa vuoden 2020 vaaleissa järjestetyn kansanäänestyksen: demokraatti- vai republikaanipuolue?”

Kuinka lukea vaalien kertoimia

Kun olet päättänyt, mihin kohteeseen haluat lyödä vetosi, on ensin ymmärrettävä, mitä kertoimet tarkoittavat.

Tässä yksinkertainen esimerkki:

Kuka voittaa vuoden 2020 presidentinvaalit?

Ehdokas:                    Kerroin:

Donald Trump            -105

Joe Biden                    +120

Bernie Sanders          +400

-105 tarkoittaa, että jos panostit 105 euroa Trumpiin ja jos hän voittaa vuoden 2020 vaalit, voittaisit 100 euroa ja saisit takaisin alkuperäisen 105 euron vedon. 

Joe Bidenin kerroin on +120, tarkoittaa se sitä, että jos panostat 100 euroa Bideniin ja hän voittaa vaalit, voitat 120 euroa ja saat alkuperäisen 100 euron vetosi takaisin. Bernie Sandersin +400 tarkoittaa, että 100 euron panoksella saisit voittoina 400 euroa.

Lyhyesti sanottuna plus (+) -symboli tarkoittaa, että tiettyä panosta / vaihtoehtoa pidetään heikompana osapuolena (underdog), kun taas miinus (-) -symboli ennen numeroa osoittaa, että vaihtoehto on suosikki vedon voittamiseksi. 

Vuoden 2020 vaalien erikoiskohteet

 

Vaikka vuoden 2020 USA Presidentinvaalien voittajan valinta on suosituin veto vedonlyönnissä, on sen lisäksi olemassa kymmeniä muita vedonlyöntikohteita, jotka ilmestyvät vedonlyöntisivustoille 3. marraskuuta edeltävinä kuukausina. Tällaisia vetoja ovat muun muassa:

• Tuleeko Donald Trump suorittamaan ensimmäisen toimikautensa loppuun?

• Kenet Joe Biden valitsee varapuheenjohtajaehdokkaikseen?

• Onko demokraateilla välittäjäkonferenssi?

• Kuka voittaa vuoden 2020 vaalikokouksen äänestyksen?

• Kuka voittaa ennakkoäänestyksen?

• Mikä puolue voittaa ennakkoäänestyksen?

• Mikä puolue saa hallinnan edustajainhuoneeseen?